Tuesday, May 10, 2011

Pisang karamel

Semalam mama call.

"siti, kalu gi campus, tolong tanyo oghe hok jual pisang karamel gano nok buat. k.long nok makey. kalu nok beli pagi tu takut tokdey pulok sbb flight pagi. (ct, kalau prgi kampus, tolong tanya org jual pisang karamel mcm mana nak buat. k.long nak mkn. klo nak beli sblm pulang tak sempat sbb flight pagi)"

Sy fikir2 buat apela sy susah2 prgi tanya abang jual pisang tu kan. tanye jela encik google. dgn tidak membuang waktu, trus la sy browsing. jumpa la resepi kat situ. esok pagi, bangun je trus mandi & pergi beli barang2. balik tu trus sy buat dgn bantuan Juli kwn kos sy. nasib baik menjadi. sedap. hehe.

barang2 yg anda perlukan utk membuat pisang karamel:

kulit popia
pisang (ikut suka la nak pisang apa. sy pkai pisang emas dibawa berlayar. klo pkai pisang raja lg sedap)
chocolate rice
gula
tepung jagung

cara2:

ambil kulit popia, letak pisang di atas kulit. klo nak kecil, potong la pisang kpd beberapa bagian. taburkan chocolate rice (lebih byk lebih sedap) dan gula. gulung kulit popia. gumkan dgn bancuhan tepung jagung pada hujungnya. siap utk digoreng. pastikan minyak betul2 panas supaya kulit popia cepat masak. klo tak panas, nanti kulit popia lambat masak, pastu gula hangus dan pahit. klo nak sedap lagi, campur minyak dengan butter or margerin.

beginilah rupa hasil akhirnya. macam2 cara utk membungkus pisang. haha

2 comments:

  1. ti!!! best nyo!!! kak long nk cari pisey nako la weekend ni...xsabar nk buat ni...hehehe...tok terfikir pulok nok google selamo ni..thanks ti!

    ReplyDelete